Service
Alles heeft een levensduur.
Een elektrische installatie is niet onbreekbaar. Niet alleen de mens, maar ook de natuur speelt een grote rol in de levensduur van een zonne-installatie, thuisbatterij of laadstation.
Door je installatie regelmatig te laten inspecteren en onderhouden verleng je de levensduur. Zo wordt er gekeken naar de bekabeling, de staat van de zonnepanelen en de omvormer.
Bij vroegtijdige detectie van problemen kun je de meeste defecten snel en relatief goedkoop oplossen.
Meest voorkomende problemen bij
Zonnepanelen
Beschadiging door fysieke impact
Het oppervlak van een zonnepaneel is sterk, maar blijft kwetsbaar aan invloeden van de natuur. Grote hagelbollen, blikseminslag en vogels vormen een risico op glasbreuk bij een zonnepaneel.
Microcracks (haarscheurtjes)
Zware belasting, grote temperatuurverschillen maar ook onvoorzichtigheid tijdens plaatsing kunnen mini-scheurtjes in de cellen veroorzaken. Deze zijn niet zichtbaar met het naakte oog, maar ze zijn wel het begin van een groter probleem in de toekomst.
Delaminatie
Een zonnepaneel bestaat uit verschillende lagen die op elkaar gedrukt zijn. Door productiefouten of ouderdom kan het isolement loskomen en vocht binnen het kader brengen. Hierdoor kunnen opbrengstverliezen en aardlekken ontstaan.
Hotspots
Deze worden veroorzaakt door lokale oververhitting. De cellen zijn onderling verbonden met geleiders, de zogenaamde busbars. Wanneer een geleider beschadigd is geraakt, tijdens productie of van ouderdom, dan heeft de interne stroom meer moeite om erdoor te vloeien en ontstaan er verbrande punten in een zonnepaneel.
Elektronische storingen
Omdat de omvormer een elektronisch apparaat is, kan slijtage of een defect onderdeel de werking stoppen.
Softwareproblemen
Firmware-updates of bugs kunnen de functionaliteit van de omvormer verstoren.
Oververhitting
Gebrek aan goede ventilatie of langdurige hoge temperaturen kan de omvormer beschadigen.
Levensduur
- Omvormers hebben vaak een kortere levensduur (10-15 jaar) dan de zonnepanelen zelf (20-30 jaar).
Meest voorkomende problemen bij
Omvormers
Meest voorkomende problemen bij
Bekabeling en
montagesysteem
Slijtage van kabels
Door blootstelling aan UV, vocht, of vogels en knaagdieren kunnen de DC-kabels van een zonne-installatie beschadigd geraken. Tegenwoordig worden deze kabels geproduceerd met hoge normen en komen deze problemen minder in beeld.
Slechte montage
Een montagesysteem bestaat doorgaans uit aluminium en inox of andere behandelde metalen. Op een dak hebben we meestal te maken met temperaturen van -15°C tot wel 40°C. Een zonnepaneel in volle zon wordt wel eens 60°C. Hierdoor gaan metalen krimpen en uitzetten, door het gebruik van verkeerde materialen, kan het zijn dat de bevestiging los komt.
Losse verbindingen
Door verkeerdelijk aangesloten of geperste verbindingen van de zonnepanelen kan energieverlies ontstaan. Brand is een van de meest voorkomende gevolgen hiervan.
Structurele schade
Slecht gemonteerde dakhaken kunnen bijvoorbeeld schade toebrengen aan de dakbedekking. Door windstoten of sneeuw komt er veel meer weerstand op het dak. Zo kan bijvoorbeeld een dakhaak een dakpan breken met waterschade tot gevolg.
Schaduw
Schaduw kan het rendement van een zonne-installatie aanzienlijk doen dalen. Er bestaan oplossingen hiervoor, maar deze zijn ook niet oneindig. Bomen groeien en men blijft bouwen, zo krijg je plots te maken met schaduw.
Vervuiling
Zonnepanelen zijn in zekere zin zelfreinigend. Ze hebben een coating op hun glas waardoor de regen het meeste vuil meeneemt. Andere factoren, zoals uitwerpselen van vogels, stof, stuifmeel of ouderdom, kunnen ervoor zorgen dat een zonnepaneel toch blijvend vuil wordt. Een grondige reiniging kan ervoor zorgen dat je zonne-installatie weer de oude is.